Verkoop van gebruikte ICT-apparatuur stijgt flink

Infotheek ziet groei van 23% bij bedrijven en consumenten

Leiden – Bedrijven en consumenten stappen steeds vaker over op gebruikte ICT-apparatuur. Ze doen dit vanwege de positieve impact op het milieu, omdat ze er geld mee besparen en omdat ze inzien dat gebruikte apparatuur niet onderdoet voor nieuwe. Zo steeg de verkoop van gebruikte hardware als pc’s, notebooks en schermen in 2016 met 23 procent. Nieuwe trend is het gebruik van refurbished laptops en tablets in het voortgezet onderwijs.

Dat blijkt uit de jaarcijfers 2016 van het Leidse IT-bedrijf Infotheek Group, Europees marktleider op het gebied van gebruikte hardware. Circulaire ICT raakt steeds meer ingeburgerd en deze ontwikkeling zorgt derhalve voor spectaculaire groei.

Goedkoper dan nieuw
Infotheek Group koopt en verkoopt al 25 jaar computerapparatuur in alle stadia van de levensduur van het product. Dat kunnen zo goed als nieuwe producten zijn die retour zijn gekomen bij webshops en daar dus niet nogmaals kunnen worden verkocht, maar ook ‘refurbished’ producten, waaronder het kwaliteitskeurmerk ‘Approved Selection’. Dit is speciaal geselecteerde, gebruikte hardware die waar nodig technisch en cosmetisch is opgeknapt en na een zeer nauwkeurige kwaliteitscontrole weer de markt op gaat. De apparaten werken dus nog optimaal en zijn een stuk goedkoper dan de nieuwe modellen smartphones, tablets, pc’s en laptops die elkaar in sneltreinvaart opvolgen.

Circulaire IT staat volgens Infotheek Group steeds hoger op de agenda: “Circulaire IT heeft een positieve impact op de economie, innovatie, milieu en de lokale arbeidsmarkt”, aldus Jordy Kool, CEO van Infotheek Group. “Zowel bij consumenten als op de zakelijke markt zien we steeds vaker dat klanten beseffen waar de winst zit: niet alleen in de portemonnee, maar ook in de bijdrage die ze aan de circulaire economie leveren”, vertelt Kool. “Daarnaast vindt men het steeds vaker minder belangrijk om op het meest recente model van een pc, laptop of tablet te werken.”

Ouder model
De grootste groei vond plaats bij pc’s en laptops (39 procent) en netwerkproducten (67 procent). Ook gebruikte Apple-producten als iPhones en Macbooks werden in 2016 veel meer verkocht. Reden hiervoor is de gunstige prijs-kwaliteitverhouding en de bewustwording dat gebruikte apparatuur net zo goed is als nieuwe. Daarnaast is er steeds minder verschil tussen een nieuw type computer, tablet of telefoon en zijn voorganger, waardoor het aantrekkelijker wordt een gebruikt ouder model aan te schaffen. Tevens worden steeds meer gegevens in de cloud opgeslagen, waardoor er minder fysieke opslagruimte op locatie nodig is. Vanwege de hoge kwaliteit van deze producten is de status van het product – nieuw of gebruikt – minder relevant geworden.

In 2017 verwacht Infotheek een sterke toename in de verkoop van laptops en tablets voor leerlingen in het voortgezet onderwijs. Het computerlokaal van vroeger bestaat niet meer en leerlingen moeten tegenwoordig steeds vaker zelf voor een laptop of tablet zorgen. Voor veel ouders is dit een kostbare uitgave.

Infotheek speelt in op deze trend en helpt de scholen met het opzetten van een ‘educatiestore’ waarin leerlingen en ouders tegen scherpe prijzen een laptop of tablet aan kunnen schaffen. Aan het einde van de opleiding koopt Infotheek de apparatuur weer terug. Voor 2017 verwacht het bedrijf een verdrievoudiging van het aantal scholen ten opzichte van vorig jaar.

Publicaties

https://youtu.be/0kIUxzSVmD4 [vanaf seconde 32]

http://www.nporadio1.nl/nos-radio-1-journaal/uitzendingen/380279-2017-05-17 [tussen 7:00 & 8:00 bij 35.20 seconde]

http://nos.nl/artikel/2173563-opgelapte-smartphones-en-laptops-steeds-populairder.html

http://www.rd.nl/vandaag/economie/steeds-meer-gebruikte-computers-verkocht-1.1401436

http://www.telegraaf.nl/digitaal/28181613/__Steeds_meer_gebruikte_computers_verkocht__.html

http://nieuws.tpo.nl/kort-nieuws/2017/05/17/steeds-meer-gebruikte-computers-verkocht/

https://kassa.vara.nl/nieuws/steeds-meer-gebruikte-computers-verkocht

https://radar.avrotros.nl/nieuws/detail/gebruikte-computers-en-smartphones-populairder/

https://www.channelweb.nl/artikel/nieuws/infrastructuur/6020873/5226433/infotheek-ziet-verkoop-gebruikte-hardware-fors-stijgen.html

https://www.computable.nl/artikel/nieuws/infrastructuur/6020873/250449/infotheek-ziet-verkoop-gebruikte-hardware-fors-stijgen.html

http://www.digitailing.nl/nieuws/nieuws-14471-Verkoop-van-gebruikte-ICT-apparatuur-stijgt-flink

https://dutchitchannel.nl/577475/meer-gebruikte-ict-apparatuur-verkocht.html

https://www.emerce.nl/wire/verkoop-gebruikte-itapparatuur-stijgt-flink

https://www.telecompaper.com/nieuws/omzet-infotheek-stijgt-door-groei-in-verkoop-circulaire-ict–1196281

https://frontpage.fok.nl/nieuws/765959/1/1/50/steeds-meer-gebruikte-computers-verkocht.html